среда, 13. март 2013.

Sve o krticama


Talpidae су животиње тамне боје и цилиндричног облика тела. Величина им варира од веома малих врста, као што је Neurotrichus gibbsii (северноамеричка кртица) дугачка само 2,4 cm и масе 12 грама до знатно већих, као што је Desmana moschata (руски дезман) дугачка 18–22 cm и масе 550 грама. Крзно варира од врсте до врсте, али је увек густо и кратко.Задњи екстремитети кртица су прилагођени за копање, а на прстима се налазе канџе. Код дезмана су прсти спојени и прилагођени пливању. Већина врста има кратак врат, међутим код дезмана је издужен[
Већина врста има мале очи које су редуковане, али само неколико врста је потпуно слепо. Очи се могу налазити испод коже и тада је врста слепа, али и даље остаје очувана очна јабучица и очни нерв (лат. nervus opticus). Talpidae имају добро развијено чуло додира, али плен проналазе и користећи чуло мириса и слуха.
Ово су инсективорни организми и углавном се хране глистама из земље и ларвама инсеката. Имају релативно неспецијализован зубни систем са следећом зубном формулом:
Зубна формула
2-3.1.3-4.3
1-3.0-1.3-4.3

Нема коментара:

Постави коментар